Letní škola periferní akkadštiny

Letní program: “Writing on the Fringe. Cuneiform Traditions in the Peripheries”, Praha, 1.-5. srpna 2022.

 

Rádi bychom pozvali všechny studenty se zájmem o periferní akkadštinu k účasti na mezinárodní letní škole “Writing on the Fringe. Cuneiform Traditions in the Peripheries”, která uskuteční na Univerzitě Karlově (Praha) ve dnech 1.-5. srpna 2022.

 

Rozšíření klínového písma z původních mezopotámských center do sousedních oblastí představuje významný společensko-historický a kulturní fenomén. V průběhu 2. tisíciletí př. n. l. se klínopis, vedle své role při uchovávání a upevňování literárních a školních tradic, stal nástrojem správy a diplomacie, jehož prostřednictvím se vedly záznamy o hospodářských transakcích a právních sporech. Studium těchto dokumentů nám pomáhá osvětlit průběh dynamického politického a kulturně-společenského vývoje na okraji klínopisného světa.

 

Mezinárodní letní škola “Writing on the Fringe. Cuneiform Traditions in the Peripheries” odráží současné trendy v oblasti starověkých předovýchodních studií a vytváří přímé spojení mezi výzkumem a výukou. Prostřednictvím studia primárních pramenů prezentovaných v sérii přednáškových bloků a seminářů se studenti seznámí s jedinečným fenoménem této tzv. periferní akkadštiny, přičemž zvláštní pozornost bude věnována materiálu z Alalachu (Jacob Lauinger), Tikunani (Regine Pruzsinszky), Amarny (Jana Mynářová), Ugaritu (Kevin McGeough) a Emaru (Matthew Rutz).

 

Zúčastnění studenti budou zapsáni jako hostující studenti Filozofické fakulty a na konci kurzu obdrží oficiální výpis záznamů prokazující jeho úspěšné absolvování.

 

** Kurz je zdarma, za účast se neplatí žádné školné. Ohledně uznání elektronických kreditů se obraťte na svou katedru/univerzitu.**

 

Termín: 1.-5. srpna 2022

Místo konání: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, Celetná 20, 110 00 Praha 1, Česká republika

Organizátor: Ústav srovnávací jazykovědy, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Kurzovné: NE

E-kredity: 8 e-kreditů

Úroveň: Akkadština pro středně pokročilé (pregraduální/postgraduální studium)

 

Instruktoři:

Prof. Jacob Lauinger, Johns Hopkins University

Prof. Kevin McGeough, University of Lethbridge

Prof. Jana Mynářová, Univerzita Karlova

Prof. Regine Pruzsinszky, Albert-Ludwigs-Universität Freiburg

Prof. Matthew Rutz, Brown University

 

Pro registraci nám prosím zašlete dopis s vyjádřením svého zájmu na adresu jana.mynarova@ff.cuni.cz a to do 1. května 2022. Úspěšné uchazeče budeme informovat do 15. května 2022, přihlášky však budeme přijímat až do vyčerpání maximálního počtu studentů.

 

Tato letní škola je podpořena projektem POINT/Bi/2021-2-006 (Univerzita Karlova).

Úvod > Nástěnka > Letní škola periferní akkadštiny